"فست فودها" دشمنان کبد و قلب کارشناس ارشد تغذیه
از نظر کارشناسان تغذیه، به غذاهایی که سریع آماده میشوند و ارزان قیمتتر و خوشمزهاند، فست فود (Fast Food) یا سفارش فینگر فود (Finger Food) گفته میشود که شامل انواع ساندویچها، پیتزا، فلافل، سمبوسه و ... است. علی اشرف رشیدی، کارشناس ارشد تغذیه در گفتوگو باخبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، با بیان مطلب فوق، بیشترین طالب این غذاها را جوانان و نوجوانان و برخی زنان شاغل دانست و گفت: فست فودها یا غذاهای آماده دشمن جانی قلب و کبد هستند، زیرا که چربی بالای استفاده شده در این غذاها، افزایش انرژی و به تبع آن چاقی و اضافه وزن را به همراه دارد، بنابراین فردی که به طور مداوم از این غذاها استفاده میکند با دریافت چربی بالا، به اضافه وزن و چاقی مبتلا شده و در معرض بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات چربی و فشار خون قرار میگیرد و یا در صورت مبتلا بودن به این بیماریها، بیماری در فرد تشدید شده و عوارض بدتری را در بدن خود مشاهده میکند. وی افزود: تشکیل لختههایی که در عروق قلب ایجاد میشود به دلیل مصرف روغنهای جامد و اشباع در تهیه این مواد غذایی به اثبات رسیده است، علاوه بر این، مصرف زیاد نمک در این مواد غذایی (fast food) در ایجاد فشار خون بالا مؤثر واقع میشود. وی با اشاره به ایجاد چاقی در افراد در پی استفاده مداوم از این فست فودها، گفت: در افرادیکه چاق هستند گیرندههای انسولین در سطح سلول دچار مشکل میشوند و اختلال در عملکردشان بوجود میآید، بنابراین متابولیسم طبیعی قند و چربی در فرد دچار اختلال شده و در نتیجه قند و چربی خون بالا رفته و فرد را مستعد ابتلا به دیابت میکند. رشیدی در ادامه با اشاره به کارکرد کبد در بدن، تصریح کرد: متابولیسم چربی در غذاهای آماده بیش از دیگر غذاهاست و این مورد فشار زیادی به کبد وارد می کند، زیرا که برای هضم چربی، کبد متحمل زحمت زیادی می شود، بنابراین زمانیکه ما به طور مداوم غذاهای چرب مصرف کنیم، این عضو از بدن زودتر دچار مشکل می شود و رفته رفته فرد را به سوی کبد چرب میکشاند. وی افزود: کبد چرب اختلال عملکردی در کبد ایجاد می کند و هضم سایر مواد مغذی در بدن نیز دچار مشکل اساسی شده و بدن را با عوارض بعدی رو به رو خواهد کرد. این کارشناس ارشد تغذیه، فضای نامناسب تهیه و فروش و عدم رعایت بهداشت فردی و مواد غذایی در اکثر مکانهای فروش این مواد غذایی (فست فودها) را از دیگر مخاطرات در زمینه سلامتی افراد ذکر کرد و گفت: متأسفانه در اکثر فروشگاههای فست فود و مواد غذایی آماده و یا ساندویچ فروشیها، عدم رعایت موارد بهداشتی در تهیه و فروش مواد غذایی آماده به چشم میخورد که این قضیه مخاطرات زیادی را برای سلامتی افراد در پی داشته و آنها را مبتلا به بیماریهایی میکند که عوارض آن تا سالها در بدن باقی میماند. وی با تاکید بر اینکه در تهیه فست فودها بایستی از روغن و نمک کمتر استفاده شود، به وظایف کارخانجات و افراد تهیه کننده این مواد غذایی اشاره کرد و گفت: چنانچه کارخانجات تولید کننده موادغذایی آماده و فستفودها بتوانند با رعایت موارد بهداشتی، استانداردها را به کار بگیرند می توان به یک غذای نسبتاً سالم رسید، ولی متاسفانه در اکثر موارد این چنین نیست و صرفاً برای سود دهی خود حتی در تهیه این غذاها از آشغال گوشت به جای گوشت و روغن و نمک زیاد برای خوشمزه تر شدن این مواد استفاده می کنند. رشیدی با بیان اینکه خانوادهها میتوانند وظیفه تهیه و تولید این مواد غذایی را که طالب زیادی در بین افراد دارند بر عهده بگیرند، افزود: با رعایت نکاتی می توان از بروز چاقی و بیماریهای ناشی از مصرف این مواد کاست که این مهم بر دوش خانوادههاست. وی تهیه ساندویچهای کباب و تخم مرغ در خانه برای کودکان و نوجوانان را از این نکات دانست و اظهار داشت: خانواده نقش بسیار مهمی در تغذیه و سلامتی افراد دارد، بنابراین میتواند با رعایت نکات ساده، ولی بسیار مهم این نقش را ایفا کند. این کارشناس ارشد تغذیه، تهیه ساندویچهای مرغ و ماهی همراه با گوجه فرنگی و سبزیجات سالم و بهداشتی را به جای ساندویچهای سوسیس و کالباس همراه با خیارشور زیاد یکی دیگر از این راهکارها ذکر و بیان کرد: بایستی سعی شود در تهیه این ساندویچها از روغن و نمک کمتر استفاده کنیم. رشیدی رعایت بهداشت فردی و مواد غذایی را از مهمترین ویژگیهای تهیه این ساندویچها در منزل عنوان کرد.
منبع: